Reportage om unga entreprenörer


Har du inget att göra i sommar? Fick du inte tag på något sommarjobb? Har du kanske precis gått ut gymansiet och vet inte vad du ska göra i början av resten av livet? Finns det nått du stör dig på i vardagen? Finns det nått du skulle vilja ändra på? Gör det i sommar, eller varför inte hela året.

Nu kan ungdommar som vill göra något självständigt och innovativt få hjälp från många olika ställen. Banker stöttar finansiellt och många olika föreningar kan hjälpa till med lokaler, coaching och möten. Har du en idé om något nytt som en uppfinning eller spel så kan du få upp till 15 000 kronor i bidrag för din innovativa idé från Innovationsbyron i Katrineholm. De fungerar även som bollplank och finns där för rådgivning. När du väl fått igång ditt företag finns nya föreningar och företag som vill hjälpa dig. Mi ”Made in Katrineholm” är ett företagshotell som hyr ut kontor, konferenssalar och arbetsplats till företag.

Men innan dess kankse du behöver mer hjälp än så eller fortfarande inte riktigt vet vart du ska vända dig eller om du ens vågar starta och driva ett eget företag. Sörmlands sparbank erbjuder en fantastisk möjlighet att driva en verksamhet under sommaren utan att egentligen starta ett företag. Skicka in din affärsidé och få hjälp med allt hela vägen. Startbidrag, utbildning, rådgiavare och tips.

Andreas Johansson, 21 år ifrån Katrineholm tog fasta på Sparbankens ebjudnade och statrade LARP. LARP står för lajv, action, rolle, play och är ett underhållningsföretag som för tillfället inriktar sig på levande rollspel och lajv. Tillsammans med tre andra kompisar driver Andreas företaget som hittills gått finfint. ”Några ska troligen beställa varar för lite över 20 000 snart, de ska bara kolla igenom sin ekonomi först”, säger Anderas.  De säljer lajvattiraljer till de människor som ska ut och lajva, exempelvis kläder, öron, näsor, horn, peruker, rustningar, vapen och tält. Försäljningen sker inte bara i Katrineholm utan sträcker sig över hela Sverige. Att sälja över internett har gått bra men varit en aning krångligt att komma igång med.

I lite drygt en månad har Andreas och hans kompisar drivit LARP och fått hjälp med pengar och utbildning från Sparbanken. Alla utbildningar är inte klara än men de har hjälpt killarna i LARP på vägen. ”Några av utbildningarna hade jag redan gått”, Säger Andreas. "Men många är nya och spännande."








Rustningen och vapnena Andreas har på sig är värda ca 10 000 kronor.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0